Breban Adrian

Auzim des termenul de “poluare”, la televizor, in ziare… Dar ce e?

Aerul, atmosfera si dimensiunea geografica a acestora, climatosfera, reprezinta un domeniu principal al protectiei si conservarii mediului.
Poluarea aerului reprezinta introducerea in atmosfera, de catre om, a unor substante care au actiune nociva asupra lumii vii si a societatii omenesti. In mod natural, acesti poluanti nu fac parte din compozitia aerului (sau se gasesc intr-o proportie mica). Poluantul poate fi orice substanta solida, lichida sau gazoasa, care, introduse in aer, modifica variabil caracteristicile acestuia.
Principalele surse de poluare a aerului atmosferic sunt urmatoarele: industia energetica, industria enegiei electrice, industria siderurgica, industria liantilor, transporturile etc.
Poluarea aerului poate fi influentata de modul de stratificare a aerului. Astfel, exista factori de amplificare a poluarii (indeosebi in conditiile de calm atmosferic; fenomen care duce la acumularea si persistenta substantelor poluante) si factori care diminueaza poluarea (indeosebi circulatia rapida si continua a aerului).
Eliminarea substantelor poluante in atmosfera nu este recomandata in timpul precipitatiilor deoarece acestea se combina cu diferite substante care, cazand pe pamant (sub forma de ploi acide), contribuie la distrugerea vegetatiei.
Ploile acide sunt determinate de prezenta in atmosfera a oxizilor de sulf si azot, care in prezenta vaporilor de apa si sub influenta radiatiilor ultraviolete, se transforma in acizi corespunzatori extremi de toxici ca: acidul sulfuric si acidul azotic.

Articolul intreg il puteti accesa aici.

Advertisements

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: